sv
 • Svenska
 • English
 • Deutsch
 • ×
  Presona extraction system connected to a Smurfit Kappa Laminator

  Presonas teknikexpertis hjälper Smurfit Kappa att spara pengar på ett ”dubbelt” lufttransportsystem 

  När Smurfit Kappa köpte en supermodern laminator till sin fabrik i Nybro uppstod ett problem: Skulle man kunna köra den nya maskinen parallellt med den gamla laminatorn utan att bygga ett nytt och helt separat lufttransportsystem?

  Smurfit Kappas anläggning i Nybro tillverkar snygg wellpapp, sådan som används för förpackningar som ska vara på display – till exempel lådor för bag-in-box-viner. När wellpappen skärs till så skapas spill. Dessa wellpappsbitar transporteras via rör i innertaket och på byggnadens tak till två komprimatorer som står utanför byggnaden. Därifrån transporteras det komprimerade spillet bort från anläggningen.

  Rör leder långa spillbitar till knivfläktar (lådorna) som skär wellpappen i mindre bitar. Spillet transporteras sedan till två komprimatorer. 
  Spill från både den gamla och den nya maskinen transporteras till två komprimatorer. Dessa installerades 2022 och ersatte två Presonakomprimatorer från 1986. 

  När Smurfit Kappa bestämde sig för att köpa en ny laminator kontaktade man Presona, som levererat det existerande lufttransportsystemet (också kallat trimspillutsug), för att hjälpa till.

  – Den stora utmaningen var att vi ville köra både den gamla och den nya laminatorn samtidigt medan vi genomförde tester och utbildade personalen på den nya maskinen, säger Smurfit Kappas produktionschef Eric Johansson.

  Den enkla lösningen hade varit att bygga ett helt nytt och separat lufttransportsystem för den nya maskinen – men Smurfit Kappa ville behålla så mycket som möjligt av det gamla lufttransportsystemet som har fungerat mycket bra i många år. Genom att göra så skulle man både spara pengar och kunna behålla ett system som man vet fungerar. Lösningen blev ett utbyggt lufttransportsystem där flera viktiga komponenter, såsom huvudfläkt, filter och komprimatorer, används för båda laminatorerna.

  Video ovan: Laminatorn kan göra wellpapp i olika bredder. I videon justeras teleskoprören så att spillet samlas in på rätt plats. 

  Lufttryck kan vara knepigt

  Även om lösningen kan låta enkel så är det mer komplicerat i verkligheten. Att arbeta med lufttryck och transportera material med hjälp av fläktar kan vara utmanande – särskilt om man vill bygga en robust och pålitlig lösning som ska funka i många år.

  Presona har lång erfarenhet av att hitta lösningar på utmanande problem och man lyckades även denna gång. Smurfit Kappa är mycket nöjda med leveransen.

  – Presona levererade en bättre lösning än den vi beställde. Presona-teamet är lösningsorienterat och vi fick många bra förslag under våra diskussioner med dem, säger Smurfit Kappas underhållschef Kalevi Nordström.

  När den nya lamineringsmaskinen är driftsatt kommer den gamla maskinen att tas ur drift och flera av komponenterna från dess lufttransportsystem kommer att användas som reservdelar för de nya delarna av systemet.

  Bobst Masterflute Touch – den modernaste inline-laminatorn i norra Europa. Den är 78 meter lång (100 meter inklusive logistiksystemet) och kan producera 220 meter kvalitetswellpapp per minut. 

  Fler nyheter

  Så får du balpressen gratis*

  På årets IFAT-mässa berättar vi hur du kan få en av våra [...]
  Presona Mega - a new kind of baler

  Vill du bala billigare? Kom till IFAT 2022 så förklarar vi hur

  Hemligheten bakom MP 270 MH:s höga prestanda är parallella [...]
  Presona Mega - a new kind of baler

  Helt ny typ av balpress gör återvinning billigare

  – Vi har i praktiken satt ett turboaggregat på en balpress. Det [...]

  Vill du bala 10 ton wellpapp i timmen? På IFAT 2018 berättar vi hur

  Balpressen finns på plats mitt i montern och besökarna kan snabbt [...]

  Innovativ transportbanelösning gör det enkelt för DS Smith i Finland

  2015 insåg DS Smith att de behövde byta ut sin [...]