sv
 • Svenska
 • English
 • Deutsch
 • ×

  Energieffektiva balpressar 

  Elen har alltid varit en stor del av driftskostnaden för en balpress och med dagens skyhöga elpriser lönar det sig bättre än någonsin att skaffa en riktigt energieffektiv balpress. Presonas balpressar är cirka 30 procent mer energieffektiva än de flesta andra balpressar på marknaden tack vare vår förpressteknik. Vill du spara ännu mer? Utrusta då balpressen med en frekvensomvandlare. 

  Enkelt uttryckt kan man säga att det finns fem kostnader förknippade med att driva en balpress: inköpspriset, personal, service, förbrukningsmaterial och el. Av dessa fem kostnadsposter är elkostnaderna en av de enklare att påverka. Du får lägre energiförbrukning genom att välja en balpress som använder en energieffektiv balningsteknik och, om du vill, skaffa en frekvensomvandlare. 

  Den energieffektiva förpresstekniken 

  How the prepress works

  Alla Presonas balpressar använder förpressteknik medan de flesta andra tillverkare bygger balpressar som använder en kniv för att skära materialet som inte får plats i presskammaren. Att skära av material med kniv kräver presskraft. 

  Förpress-balpressar applicerar istället presskraft uppifrån med hjälp av en förpress. Förpressen stänger presskammaren vilket innebär att man inte behöver en energikrävande kniv. På så sätt kan en balpress med förpress utrustas med en mindre motor (som drar mindre energi) samtidigt som den har samma kapacitet som en knivpress med en större motor. 

  En balpress med förpress drar cirka 30 procent mindre el än en knivpress samtidigt som den komprimerar samma mängd material. 

  Frekvensomvandlare 

  Förutom den inbyggda energieffektiviteten i förpresstekniken kan alla Presonas balpressar utrustas med frekvensomvandlare. En frekvensomvandlare hjälper till att optimera energianvändningen när balpressen väntar på att få mer material att komprimera.  

  – På de flesta återvinningsanläggningar jobbar balpressen aktivt med komprimering ungefär 70 procent av tiden. De återstående 30 procenten av tiden går motorn på tomgång vilket kräver energi. När balpressen väntar vill man ha antingen en mycket effektiv tomgång eller att balpressen stängs ner helt och hållet. En frekvensomvandlare hjälper till med det, säger Presonas vd Stefan Ekström. 

  Det tekniska 

  En frekvensomvandlare kan styra en elmotor mycket effektivt genom att variera frekvensen och spänningen för strömförsörjningen. En balpress utan frekvensomvandlare använder cirka 30 procent av sin nominella effekt (en balpress med en 37 kW motor kommer att använda 37*,3=11 kW) på tomgång. En balpress med frekvensomvandlare använder cirka 10 procent av sin nominella effekt (37*,1=3,7 kW) på tomgång. En frekvensomvandlare kan också hjälpa till med elräkningen genom att stänga av och starta upp balpressen på ett effektivt sätt när den väntar på material. 

  Energimätare 

  Vill du veta exakt hur mycket energi din balpress använder? Skaffa en energimätare. Med en energimätare kan du få information som energianvändning per bal och annan data direkt till balpressens pekskärm. 

  Vill du minska dina elräkningar? 

  Kontakta vår försäljningsavdelning för att ta reda på hur du kan sänka dina energikostnader. Skicka ett mail till sales@presona.com eller hitta en säljare