sv
 • Svenska
 • English
 • Deutsch
 • ×
  Presona Mega - a new kind of baler

  Helt ny typ av balpress gör återvinning billigare

  Nya balpressen MP 270 MH är byggd enligt ett nytt designkoncept som innebär superhög kapacitet samtidigt som den är väldigt kostnadseffektiv. Det innebär att en MP 270 MH kan ersätta flera mindre balpressar och till en betydligt lägre kostnad.

  – Vi har i praktiken satt ett turboaggregat på en balpress. Det tror jag vi är först i världen med, säger Presonas vd Stefan Ekström.

  Den nya balpressen, som har det passande smeknamnet “Mega”, är tänkt för återvinnings- och sorteringsanläggningar eller andra verksamheter som balar stora mängder material.

  Självoptimering och parallella processer = superhög prestanda

  Hemligheten bakom MP 270 MH:s höga prestanda är parallella processer och självoptimering. När materialet som ska pressas faller ner i balpressen mäts dess densitet automatiskt och sedan optimerar balpressen sig själv för att förkomprimera materialet till 200 kg/m3. Det komprimerade materialet flyttas sedan till huvudpressen som skapar färdiga balar samtidigt som nytt material förkomprimeras.

  – Att kunna förkomprimera och göra färdiga balar samtidigt innebär att kapaciteten blir mycket högre jämfört med andra typer av balpressar på marknaden. Förkomprimeringen kan jämföras med ett turboaggregat – genom att öka densiteten på tillfört material får vi mycket högre effekt, alltså fler balar per timme. Det innebär att kostnaden per bal blir lägre, säger Stefan Ekström.

  45 ton i timmen

  Balpressen har en verklig kapacitet på 45 ton material* per timme. Det är 50 procent mer än Presonas näst största balpress LP 140 och tre gånger så mycket som den mindre LP 60.
  (*Material som väger 50 kg/m3 före pressning.)

  Självoptimering sparar resurser

  MP 270 MH:s mjukvara för självoptimering gör att maskinen alltid körs optimalt och behovet av personal för att ställa in och byta program på maskinen blir mindre. Därmed minskar också risken för felaktiga inställningar som gör att balpressen inte används till sin fulla kapacitet.

  En riktig multimaterialmaskin

  Som alla balpressar från Presona så är MP 270 MH en riktig multimaterialmaskin. Vare sig du vill pressa wellpapp, plastfilm, hushållsavfall, tidningspapper så gör “Megan” det utan problem. Det finns också ett särskilt program för att pressa PET, som kan vara ett svårt material för många balpressar.

  Balpressen sparar pengar

  – Den mycket höga kapaciteten innebär att balpressen kan ersätta flera mindre balpressar till en betydligt lägre kostnad. Kostnaden per balat ton sjunker helt enkelt, säger Stefan Ekström.

  Läs mer om MP 270 MH.

  Om Presona

  Presona AB har i över 70 år utvecklat och tillverkat innovativa balpressar för återvinningsindustrin. Företaget har kunder över hela världen.

  Mer information:
  Stefan Ekström, CEO, +46 417 199 04, stefan.ekstrom@presona.se

  För media: Foton och videolänkar

  Fler nyheter
  Presona extraction system connected to a Smurfit Kappa Laminator

  Presonas teknikexpertis hjälper Smurfit Kappa att spara pengar på ett ”dubbelt” lufttransportsystem 

  När Smurfit Kappa köpte en supermodern laminator till sin fabrik i [...]
  Presona Mega - a new kind of baler

  Vill du bala billigare? Kom till IFAT 2022 så förklarar vi hur

  Hemligheten bakom MP 270 MH:s höga prestanda är parallella [...]

  Vill du bala 10 ton wellpapp i timmen? På IFAT 2018 berättar vi hur

  Balpressen finns på plats mitt i montern och besökarna kan snabbt [...]

  Innovativ transportbanelösning gör det enkelt för DS Smith i Finland

  2015 insåg DS Smith att de behövde byta ut sin [...]

  Presona slog längst i bvse-golf

  Presonamedarbetaren Stefan Lewandowski vann pris för längsta drive när