sv

Mer än 100 ton per dag hos COOP i Schafisheim (CH)

På COOPs nya distributionscenter i Schafisheim, en halvtimmes bilväg österut från Zürich, Schweiz, står nu utrustningen för hantering av emballage och avfall klar att tas i drift. Anläggningen som bland annat består av 4 st Presona balpressar, har installerats av Hunkeler Systeme AG, Presonas distributör i Schweiz.

Enligt officiella källor har bygget av COOPs nya distributionscenter varit den hittills största privata byggarbetsplatsen i Schweiz. Anläggningen som tas i drift i februari 2016 ska leda till färre lastbilstransporter genom att flera mindre anläggningar koncentreras till centret i Schafisheim. Målet är att reducera CO2-utsläppen med 10 000 ton per år.

När anläggningen är i full drift kommer man varje dag att processa mer än 100 ton PET-flaskor, plastfolie, plastförpackningar, träpallar, wellpapp, sopor och organiskt avfall. Materialet sorteras och pressas till balar för vidare återvinning eller förbränning. Tack vare Presonas effektiva komprimering kan COOP sänka sina transportkostnader och uppnå sitt högt prioriterade mål att reducera CO2-utsläppen tack vare färre lastbilstransporter.

Montaget har inneburit många utmaningar, en av dem var få de fyra stora balpressarna på plats på bottenvåningen i jättebygget. Maskinerna som väger mellan upp till 25 ton fick tas in via de portar där lastbilarna dockar för att lasta och lossa sitt gods. Tack vare luftkuddeteknik kunde man, med minsta möjliga störning och stor precision, få de fyra tungviktarna på plats. På bara fyra dagar från leverans var maskinerna färdigmonterade och klara att ta i drift.

En tredjedel på två timmar

Anläggningen som designats av Hunkeler för att minimera miljöbelastningen kan processa mer än 100 ton material per dag. Cirka en tredjedel av materialflödet inkommer till anläggningen tidigt på morgonen och måste processas inom två till tre timmar för att inte ”översvämma” mottagningshallen. Förpackningar av kartong och plast, PET-flaskor och plastförpackningar kommer från 32 nedkaststationer och hamnar sorterade på ett transportbandssystem med ett total längd på över 100 meter. De fyra balpressarna från Presona med presskrafter på upp till 85 ton säkerställer optimal komprimering av materialet. Anläggningen är försedd med ett automatiskt personsäkerhetssystem som ger maximal säkerhet för driftspersonalen. Hunkeler har också levererat ett automatiserat system för hantering av organiskt avfall, restavfall och trä.

Fler nyheter
Presona Mega - a new kind of baler

Helt ny typ av balpress gör återvinning billigare

– Vi har i praktiken satt ett turboaggregat på en balpress. Det [...]

Vill du bala 10 ton wellpapp i timmen? På IFAT 2018 berättar vi hur

Balpressen finns på plats mitt i montern och besökarna kan snabbt [...]

Innovativ transportbanelösning gör det enkelt för DS Smith i Finland

2015 insåg DS Smith att de behövde byta ut sin [...]

Presona slog längst i bvse-golf

Presonamedarbetaren Stefan Lewandowski vann pris för längsta drive när

Rysk pappersjätte tänker på vikten – väljer balpressar från Presona för tungviktsbalar

Lublinskoe samlar in återvunnet papper, framförallt wellpapp men [...]
[10874]
[10874]
[3269]
[3269]

Vi använder cookies på denna webbplats för att kunna ge dig en bra användarupplevelse och visa annonser om våra produkter. Cookieinformationen sparas i din webbläsare och hjälper till exempel oss att bättre förstå vilka sidor på webbplatser du tycker är intressanta. Mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng